De groeistuipen van een volwassen wordende markt gaan gepaard met groeipijn; dat weet iedereen. De eerste kunstgrasmatten verschenen reeds in de jaren 60 van de vorige eeuw in Amerika, maar de Nederlandse markt kwam pas veel later op gang. En terwijl de introductie van kunstgras in de hockeywereld redelijk probleemloos verloopt, heeft de voetbalmarkt al aardig wat stormen moeten doorstaan.
Fifa
De druk van de Fifa op de Nederlandse markt vanaf 2009/2010 was niet echt vrijwillig, volgens mij. Al na enige jaren hadden we als opdrachtgevers in de gaten dat dít het niet zou gaan worden. De KNVNB ging hier uiteindelijk ook in mee. Maar wat was het alternatief? Begin 2016 hadden we de opzet voor de introductie van een nieuwe norm in 2017 eigenlijk al klaar moeten hebben. Lopen we achter de feiten aan? We hebben nog steeds de referentie van de Fifa one- en two star-certificaten en de Fifa Quality- en Fifa Quality Pro-certificaten. Het was echt niet zo moeilijk geweest om de nieuwe KNVB-norm begin 2019 te introduceren en eind dit jaar te evalueren met het oog op verbeteringen. Maar ja
Jaloers
De internationale kunstgraswereld is wel wat jaloers op het Nederlandse poldermodel. Zo goed als in ons kikkerlandje is het in geen enkel ander land geregeld. Laten we daar dan ook trots op zijn. Oude schoenen weggooien zonder eerst nieuwe te kopen is niet verstandig. Gelukkig heeft de KNVB op tijd geluisterd naar de andere belanghebbenden, voordat de inkoopmarkt weer helemaal op zijn kop gezet zou zijn. Je bent snel weer een jaar verder, met veel overleg met NOC*NSF en veel papierwerk. We staan nu voor een grote uitdaging, waar we mijns inziens niet uit zullen komen.
Oude schoenen weggooien zonder nieuwe te kopen is niet verstandig.
Kwaliteitsdenken
Willen we echt kwaliteitsdenken introduceren, dan moet het roer drastisch om. De geproduceerde documenten bevatten een schat aan (gezamenlijk gedragen) informatie. Stap twee is de implementatie. Mijn grootste zorg is de voortgang van een en ander, vooral als het gaat om de inzet van kosten en mensuren. Daarnaast moet het werkelijk bijdragen aan structurele verbeteringen, innovatie, borging van kennis en noem maar op. Wel ben ik erover uit - en daarin sta ik niet alleen - dat de nu ingeslagen weg, met NOC*NSF als proceseigenaar, snel losgelaten moet worden en dat het nodig is om een nieuwe overlegstructuur op te zetten. Een concept hiervan heb ik voor mijzelf alvast gemaakt. Nu eerst maar eens een gesprek met de VSG en NOC*NSF!
Recycling
Vervolgens het recyclingdrama. Laat het maar aan de markt over, dan komt het wel goed, was jarenlang het devies. Dat is niet uitgekomen. Het doet me denken aan het gebrokengeweertje-effect: 'Ga maar rustig slapen; er kan niets gebeuren.' En tien minuten later stond Hitler aan onze grenzen. Mijn advies nu? Minder bouwen komend jaar en renovaties een jaartje uitstellen. Dat is niet echt een aannemervriendelijk bericht. Al dan niet uitgeklopte kunstgrasmatten eerst gecontroleerd opslaan is een tussenoplossing. Ik hoorde de afgelopen maand in de kunstgrasmarkt alweer halleluja-verhalen: 'slaap maar lekker verder, wij regelen het wel'.
Ik verwacht een verhoging van de afvoerkosten van 100 procent of meer. Heeft Re-Match dé oplossing? Ik denk het niet. Ook zij hebben een beperkte en wel erg ver afgelegen verwerkingscapaciteit. Een nieuwe opstart van Vink of Tuf? Ik hoor er nog niks over. Of nieuwe recyclingbedrijven? Bestaande bedrijven stappen echt niet in deze recyclingindustrie. We hebben toch wel een probleempje in 2019, waarde kunstgrasvrienden!
Laten we eerst eens beginnen met het afnemen van gerecycled zand en het aankopen van recyclede kunstgrasmaterialen van boardings, banken, beschoeiingen et cetera.
Een geweldig 2019 gewenst.
Lees hier het hele artikel in Fieldmanager
Bron en foto: Fieldmanager